• Uncategorized
  • 0

Viața de poveste a lui A.J. Fikry – Gabrielle Zevin

Rating: ★★★★☆ 

viata_de_poveste_a_lui_a_j-Fikry

Editura: Nemira

Nr. pagini: 280

Titlu original: The storied life of A.J. Fikry

Traducator: Ioana Socolescu

Disponibilă online pe: libris.ro; elefant.ro; emag.ro

Nu-mi amintesc cum am descoperit cartea aceasta pe Goodreads, însă mă bucur că am făcut-o.

E un roman lejer, despre proprietarul singurei librării de pe o insulă din apropierea orașului Boston, un om pasionat de cărți, însă cu un caracter aparte, nu foarte prietenos, nici măcar în relație cu clienții sau furnizorii afacerii sale.

La prima vedere A.J. Fikry nu duce însă o viață de poveste, pentru că soția sa a murit recent într-un accident de mașină și vânzările librăriei nu sunt nici ele mulțumitoare.

Viața sa se schimbă însă pe neașteptate când cineva îi lasă un “pachet” surpriză undeva în librărie, pachetul fiind destul de greu și zgomotos, așa cum remarcă și A.J. de la început. E vorba de micuța Maya, un copil de 2 ani abandonat de mama sa, care este găsită moartă câteva zile mai târziu.

Lectura este ușoară și uneori plină de ironii și umor, în special atunci când naratorul relatează primele momente ale lui A.J. alături de Maya și modul în care acesta descoperă plăcerile și greutățile rolului de tată singur, care trebuie să învețe dintr-o dată cum să aibă grijă de un copil mic.

Povestea întreagă a fost ca un carusel, cu suișuri și coborâșuri, răsturnări de situație și întâmplări uneori previzibile, însă întreaga lectură mi s-a părut captivantă și relaxantă, fiind o adevărată surpriză pentru mine. A.J. Fikry nu este eroul tipic, dimpotrivă chiar, caracterul său lasă de dorit în multe situații, însă cred că exact acest aspect îl face într-un final un personaj ușor de îndrăgit, pentru că pare real, un om adevărat, cu defecte și greșeli de comportament, un om cu care poți empatiza.

Vă recomand Viața de poveste a lui A.J. Fikry dacă sunteți pasionați de cărți, sau, acum că tot vin sărbătorile, o puteți face cadou unei persoane care iubește cărțile și care poate îl va îndrăgi în final și pe eroul acestei roman, care spune la un moment dat că:

 Citim ca să ne asigurăm că nu suntem singuri. Citim pentru că suntem singuri. Citim și nu mai suntem singuri. Nu suntem singuri.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *